Miten onnistua elämäntapamuutoksessa?
Saatat juuri nyt miettiä, miten onnistua elämäntapamuutoksessa ja vieläpä pysyvästi. Et todellakaan ole ainoa.
Varmasti jokainen meistä haluaa itselleen hyvinvointia ja terveyttä sekä elää pitkän onnellisen elämän. Uskonpa siis, että sinä myös. Jos suunta on jo oikea, ei muuta kuin anna palaa. Monella kuitenkin suunta on hieman kadoksissa ja oma hyvinvointi alkaa luisua, tai on luisunut jo, sivuraiteille ja sen saattaminen takaisin oikeaan uomaansa tuntuu vaikealta, lähes ylitsepääsemättömältä.
Tiedän, mitä pitäisi tehdä, mutta…
”Tiedän, mitä pitäisi tehdä, mutta en vaan saa aikaiseksi.” Olen kuullut tämän lausahduksen lukuisia kertoja valmennukseeni tulevilta, joten jos sinäkin tunnet ja ajattelet näin, ei hätää, et ole ainoa.
Maailma on pullollaan tietoa ja valmiita ohjeitakin, mutta kyse ei olekaan siitä, ettetkö tietäisi, vaan siitä, ettet tiedä, mistä ja miten aloittaa. Tai vaikka tietäisitkin tämän, jokin silti pidättelee sinua aloittamasta. Tai jos sitten pääsetkin alkuun, huomaat pian olevasi taas lähtöpisteessä. Ja kun tarpeeksi monta kertaa käyt läpi tämän saman dilemman, kadotat viimeisetkin motivaationrippeet ja uskon omaan pystyvyyteesi.
Kuulostaako tutulta?
Tiedät kuitenkin, että jotain olisi tehtävä, ennen kuin olet jo niin huonossa jamassa, ettei paluuta enää ole. Tämä toimii moottorina siihen, että vielä kerran yrität. Kahlaat nettiä läpi, etsit ohjeita, asetat itsellesi tavoitteita, joihin pääseminen vaatii kertaheitolla täyden muutoksen koko arjessa, päätät, että nyt riitti…
Jaksat taas muutaman viikon, kunnes homma lopahtaa kaiken maailman kissanristiäisiin tai ihan vaan siihen, ettet jaksa elää tavalla, joka ei sovi normaaliin arkirytmiisi. Liikaa muuttujia, liikaa muutosta, liikaa kaikkea.
Elämäntapamuutos vaatii aikaa ja työtä
Otetaanpas tässä kohtaa stoppi ja palataan takaisin siihen tilanteeseen, jossa huomasit olevasi sellaisessa kunnossa, että jotain pitäisi tehdä.
Mitä sinun pitäisi siis tehdä? Muutos. Muuttaa niitä asioita arjessasi, jotka heikentävät tai jopa estävät hyvinvointiasi. Pitää kiinni niistä asioista, jotka tukevat hyvää oloa ja terveyttä. Tiedät siis, mitä pitäisi tehdä.
Ennen kuin mietit, miten se tapahtuu, kysy itseltäsi, miksi sinun tulisi tehdä tämä muutos. Miksi se on niin tärkeää? Mitä muutoksesta seuraa? Mitä hyötyä siitä on? Ei siis riitä, että sanoitat itsellesi – tai joku muu on sanoittanut sen sinulle – mitä sinun tulisi tehdä, vaan sinun tulee myös tehdä itsellesi selväksi, miksi tekisit sen. On täysin ajanhaaskausta tehdä jotakin sellaista, millä ei ole mitään merkitystä.
Vasta nyt, kun tiedät, mitä sinun tulisi muuttaa ja miksi, alat selvittää, miten saat muutoksen aikaiseksi.
Kartoita nykytilanne ja muutostarpeet
Kun alat tosissasi pohtia, miten onnistua elämäntapamuutoksessa ilman, että joka kerta palaat alkuun, aloita miettimällä vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä sinun tulisi muuttaa nykytilanteessasi, jotta voisit paremmin?
- Mitä ovat ne konkreettiset teot, joita sinun tulisi tehdä muuttaaksesi asioita elämässäsi?
- Mitä ovat ne uudet tavat ja ajattelumallit, joita sinun tulisi juurruttaa arkeesi, jotta asiat muuttuvat pysyvästi?
Ruokavalion osalta nämä voisivat olla esimerkiksi: lisää kasviksia ja marjoja lautaselle, lisää hyviä rasvoja, säännöllinen ateriarytmi, tarpeeksi energiaa ruuasta, lisää vedenjuontianapostelun vähentäminen, herkuttelun pitäminen satunnaisena ja niin edelleen.
Liikunnan osalta muutos voisi koskea ylipäänsä aktiivisuuden lisäämistä, istumisen vähentämistä, kävelylenkkien ottamista osaksi arkea, työmatkapyöräilyn hyödyntämistä ja muita konkreettisia tapoja lisätä liikettä elämään.
Yhtälailla saatat huomata, että muutosta pitää tehdä myös unen ja levon, palautumisen, osalta ja pyrit lisäämään unen määrää, aikaistamaan nukkumaanmenoa, lisäämään rentoutumisen hetkiä arjen kiireen keskellä tai huomioimaan kokonaiskuormituksen ja levon suhteen liikunnan osalta.
Ja koska ihminen ei ole vain ravintoon, liikuntaan ja lepoon sidottu kokonaisuus, vaan ”fyysispsyykkissosiaalinen” olento, muutoksen kohteeksi voivat päätyä myös suhteet muihin ihmisiin, tapa puhua itselle, oma kehonkuva, kehon kiputiloista eroon pääseminen tai muut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin haastajat.
Kun alat pohtia, millaista muutosta elämäsi kaipaisi voidaksesi paremmin, kannattaa asioita kirjata itselleen ylös. Näin saat paremman kokonaiskuvan siitä, mitkä asiat ovat säilyttämisen arvoisia ja mitkä tulee ehdottomasti muuttaa. Muutostarpeiden kirjaaminen näkyväksi myös vahvistaa muutoksen tärkeyttä ja ikään kuin sanoo sinulle: ”Katso, tässä ne nyt ovat. Et voi enää perääntyä. Sinun on todellakin tehtävä muutos.”
Lista saattaa olla loputon, ja siitä tulisikin poimia ne kaikista tärkeimmät, tai mieluiten vain yksi tärkeä kerrallaan, ja alkaa pala palalta työstää muutosta. Ei kaikkia kerralla, vaan pienissä osissa. Muuten päädyt aika pian lähtöpisteeseen, kuten ehkäpä monta kertaa aiemminkin.
Vastaus kysymykseen, miten onnistua elämäntapamuutoksessa, on jo sinulla!
Sinulla on nyt kaikki avaimet kädessäsi. Enää puuttuu vain toteutus. Miten alkaa tehdä asioita arjessa uudella tavalla? Miten pysyä päätöksessään muuttaa tiettyjä asioita? Miten päästä vaikeuksien yli? Siinäpä se. Kaikki on sinusta itsestäsi kiinni. Kukaan muu ei tule tekemään asioita puolestasi. Kukaan muu ei päätä puolestasi. Työ on tehtävä, sillä muutosta ei tapahdu odottamalla, jossittelemalla, voivottelemalla eikä edes toivomalla. Se tapahtuu tekemällä. Sinä pystyt siihen kyllä, kun niin päätät, ja teet sen päätöksen elämäsi ja arkesi ehdoilla, pala kerrallaan.
”Mitäs, jos en sitten pystykään?” Muutoksen tekeminen yksin voi tuntua vaikealta, ja tällöin on tärkeää osata pyytää apua, tukea ja tsemppiä. On se sitten puoliso, työkaveri, paras ystävä tai valmentaja, avun pyytäminen ei ole heikkoutta vaan viisautta. Itselle valmentajana on tärkeää olla nimenomaan tukipuu, kuuntelija ja tsemppari, joka kannattelee ja ohjaa eteenpäin juuri silloin, kun yksin ei pysty. Elämäntapamuutoksessa valmentajan rooli ei usein olekaan tärkeimmillään ohjeiden antaja, vaan kanssakulkija. Pyydä siis rohkeasti apua muilta, jos tuntuu, että yksin alkuun pääseminen ja hommassa kiinni pysyminen on vaikeaa.
Mitä, miksi, miten – ja sitten tee se. Sinä pystyt siihen!